Monday, August 25, 2014

Η Εχθρα Τουρκίας Συρίας και ο αγωγός Ιράν-Συρία

Η ΕΧΘΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΙΡΑΝ-ΙΡΑΚ-ΣΥΡΙΑ


Όπως έλεγα στο παρακάτω link,


το 2008 έγινε η πρώτη Ελληνο-Ισραηλινή άσκηση στα πλαίσια της νέας συνεργασίας των δύο χωρών, που σαν αφορμή φυσικά είχε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Λίγο αργότερα, ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Ελλάδας, η Συρία, που ήταν και ένας παραδοσιακός εχθρός της Τουρκίας και του Ισραήλ, έκανε για πρώτη φορά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, απαντώντας ουσιαστικά στην συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ. Για την στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας Συρίας μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω λινκ της Wikipedia στο τμήμα Military Cooperation.


Αυτή ήταν ουσιαστικά η απάντηση της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίες δημιουργούσαν ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον και της Ελλάδας και του Ισραήλ, όπως βλέπετε στο χάρτη.



Όπως θα διαβάσετε όμως στο τμήμα “Friction due to civil war”, του παρακάτω Wikipedia link, οι σχέσεις Τουρκίας Συρίας χειροτέρευσαν όταν ξέσπασε ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος το 2011.


Τι έγινε το 2011 και οι σχέσεις των δύο χωρών ξαναέγιναν εχθρικές? Ο λόγος είναι ο αγωγός Iran-Iraq-Syria, που θα υπέγραφε ο δικτάτορας της Συρίας ο Άσαντ, όπως θα δείτε στο παρακάτω Wikipedia link.


Θα διαβάσετε στην αρχή της δεύτερης παραγράφου, ότι η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ ήταν έτοιμοι τον Ιούλιο του 2011 να υπογράψουν την συμφωνία για τον αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρία. Αυτός ο αγωγός θα παράκαμπτε τελείως την Τουρκία, η οποία εισάγει το 90% της ενέργειας της, και προσπαθεί να το αντισταθμίσει με τον να είναι η χώρα από την οποία περνάνε όλα τα ενεργειακά δίκτυα Ευρώπης Μέσης Ανατολής. Αυτό που δεν συγχώρησαν δηλαδή στους Ισραηλινούς οι Τούρκοι, δεν το συγχώρησαν ούτε στους Σύριους. Ότι δηλαδή προσπάθησαν να τους παρακάμψουν ενεργειακά. Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσετε ότι ο δικτάτορας της Συρίας, ο Άσαντ, κατηγορούσε την Τουρκία ότι χρηματοδοτεί τους εξεγερμένους. Και είναι γεγονός ότι η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ χρηματοδοτούν τους εξεγερμένους στη Συρία, με τις ευλογίες των Αμερικανών και κάποιων Ευρωπαίων σίγουρα, για τους λόγους των αγωγών που έλεγα εδώ http://tinyurl.com/ldoptdd

Στο παρακάτω άρθρο της Sunday Times θα διαβάσετε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να εισβάλει στην Συρία και να καθαιρέσει τον Άσαντ. Δεν το έκανε προσθέτω εγώ, γιατί δεν υπήρχε ομοφωνία στην διεθνή κοινότητα και θα βρισκόταν μόνη της απέναντι στους Ρώσους, στους οποίος ο Άσαντ έχει παραχωρήσει τον ναύσταθμο στο Ταρτούς, και του έχει αναθέσει να εκμεταλλευτεί τα πλούσια θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας.


Μπορείτε να βρείτε άπειρα άρθρα αν γκουγκλάρετε “Turkey supports Syrian rebles”, “Turkey ready to invade Syria” κτλ. Στο παρακάτω άρθρο γράφω για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Συρίας.








No comments:

Post a Comment