Monday, August 25, 2014

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ 
 ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ 
ΧΤΥΠΗΣΕ ΑΜΕΣΑ 
 ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ 
ΜΟΝΟ ΕΜΜΕΣΑ 
Foreign Affairs

Στο παρακάτω άρθρο του Foreign Affairs, υπάρχει σχεδόν όλο το ιστορικό των εξεγέρσεων στη Λιβύη και στη Συρία, σε ότι έχει να κάνει με το Κατάρ, για να μην νομίζει κανείς ότι αυτά που λέω τα διαβάζω από το defence.net, όπως μου έλεγε ένας φίλος. Και παρόλο που ο πόλεμος στην Λιβύη είναι παλιά ιστορία, νομίζω ότι το παρακάτω άρθρο είναι πολύ καλό. Και εξάλλου ποτέ δεν ακούμε τίποτα για Κατάρ από τους δημοσιογράφους των Ελλήνων εφοπλιστών. Σαν να μην υπάρχει. Και άρα όσο παλιό και να είναι κάτι για το Κατάρ, στην Ελλάδα είναι σαν φρέσκο κουλούρι. Είναι αυτό που λέμε “ο κόσμος το έχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι”.


Το άρθρο αναλύει τον ρόλο του Κατάρ στις εξεγέρσεις της Λιβύης και της Συρίας. Στην 1η παράγραφο αναφέρει ότι το Κατάρ ήταν από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές των εξεγερμένων στην Λιβύη, και ότι οι Καταριανοί αναλάμβαναν να πουλάνε πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που είχαν πέσει στα χέρια των εξεγερμένων στην Λιβύη, προκειμένου να τους βρίσκουν χρήματα, και επίσης ότι οι Καταριανοί τους έδιναν Καταριανό φυσικό αέριο και άφθονο χρήμα, καθώς και ότι το κανάλι των ιδιοκτητών της χώρας του Κατάρ, το Al Jazeera της οικογένειας Al Thani, κάλυπτε την εξέγερση όσο κανένα άλλο κανάλι.



Στην 3η παράγραφο λέει ότι οι Καταριανοί έστειλαν 6 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage για να χτυπήσουν τον Καντάφι. Στην 4η παράγραφο λέει για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έστελνε το Κατάρ στους  εξεγερμένους.

Στις παραγράφους 8, 9 και 10, το άρθρο αναφέρει, ότι στην Συρία το Κατάρ δεν ενήργησε τόσο άμεσα όπως στη Λιβύη, παρόλο που το Σουνιτικό Κατάρ έχει μεγάλο συμφέρον να ανατρέψει τον Σιίτη Άσαντ, προκειένου να μειώσει την επιρροή των Σιιτών του Ιράν στην περιοχή. Και εξηγεί ότι το Κατάρ δεν μπορεί να επέμβει άμεσα στη Συρία, γιατί στην Συρία σε αντίθεση με την Λιβύη, δεν υπάρχει ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα, και το Κατάρ είναι μία μικρή χώρα και δεν μπορεί να επεμβαίνει σε άλλες χώρες χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.

Επίσης στην 8η παράγραφο, θα δείτε ότι το Κατάρ για να χτυπήσει την Λιβύη, εκτός από την υποστήριξη των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, είχε εξασφαλίσει και την πλειοψηφία της Arab League, της ένωσης δηλαδή των Αραβικών χωρών. Συμφώνησαν δηλαδή να χτυπήσουν την Λιβύη εκτός από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και άλλες μεγάλες δυνάμεις, και η ένωση των Αραβικών Κρατών, μία σύμπνοια που δεν επετεύχθη στη Συρία.

Και λέει ακόμα ότι η Συρία έχει μεγαλύτερη επιρροή σαν χώρα από την Λιβύη, εννοώντας προφανώς την στήριξη που παρέχουν στον Σιίτη Άσαντ οι Σιίτες του Ιράν, αλλά και την προστασία που του παρέχει ο Ρωσικός ναύσταθμος που βρίσκεται στην Συρία.

Και αυτός είναι ο λόγος, προσθέτω εγώ, που στην Συρία το Κατάρ απλά χρηματοδοτεί τους εξεγερμένους χωρίς να στέλνει τα αεροπλάνα του να χτυπάνε τον Άσαντ. Στο παρακάτω άρθρο του Reuters μπορείτε να διαβάσετε ότι το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία είναι οι βασικοί χρηματοδότες των εξεγερμένων στην Συρία.


Να προσθέσω ότι ο Άσαντ είναι Αλεβίτης, που είναι ένα παρακλάδι των Σιιτών. Θα δείτε στις δύο πρώτες γραμμές του παρακάτω λινκ της Wikipedia, ότι  οι Αλεβίτες (Alawites) είναι ένα παρακλάδι των Σιιτών (οι Σιίτες στα Αγγλικά λέγονται Shia ή Siites).


Να προσθέσω επίσης, ότι οι μόνοι που δεν ήθελαν να χτυπηθεί ο Καντάφι ήταν οι Ρώσοι, για τους οποίους ο Καντάφι ήταν βασικός σύμμαχος, και οι Κινέζοι, στους οποίους ο Καντάφι είχε ανοίξει τις πόρτες του για να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο του. Αυτός άλλωστε νομίζω ότι ήταν και ο βασικός λόγος που τον χτύπησαν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Δεκαετίες βγάζει την ψυχή στους δυτικούς ο Καντάφι, και το μεγάλο άνοιγμα  που έκανε στην Κίνα ήταν προφανώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού η Λιβύη είναι η πλουσιότερη σε αποθέματα πετελαίου χώρα της Αφρικής, και 9η στον κόσμο.

Αυτό το link των New York Times είναι ένα από τα πολλά που ασχολούνται με την κριτική του Πούτιν στην επίθεση του Καντάφι.


Στο παρακάτω link των Financial Times, θα δείτε ότι στην Λιβύη εργάζονταν 30.000 Κινέζοι, και ότι όταν άρχισαν οι αναταραχές, οι εξεγερμένοι άρχισαν να επιτίθενται στις Κινεζικές επιχειρήσεις, και ότι η Κίνα στήριζε το καθεστώς του σοσιαλιστή δικτάτορα Καντάφι.


Το πετρέλαιο της Λιβύης είναι ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους, αλλά και για τους Αμερικανούς, οι οποίοι νοιώθουν άβολα βλέποντας αυτό το διψασμένο για πετρέλαιο τέρας που λέγεται Κίνα, να πατάει πόδι στην Λιβύη, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από την Ευρώπη. Η Ιταλία για παράδειγμα που βρίσκεται απέναντι από την Λιβύη, βασίζει τις εισαγωγές πετρελαίου της στην Λιβύη (κατά 25% περίπου), και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Λιβύη είναι η Ιταλική εταιρεία πετρελαίου ENI, στην οποία συμμετέχει με 30% το Ιταλικό κράτος.




Η Κίνα είναι ήδη η δεύτερη χώρα σε εισαγωγές πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, και η ραγδαία της άνοδος συνεπάγεται και ραγδαία αύξηση στην Κινεζική ζήτηση πετρελαίου, που θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα ήδη περιορισμένα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη, τα οποία κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο από

 μερικές δεκαετίες.


Επίσης στην 12η παράγραφο θα διαβάσετε ότι το Κατάρ δεν φοβάται να επεμβαίνει σε άλλες χώρες, παρόλο που οι Σιίτες του Ιράν βρίσκονται μόλις 125 μίλια μακριά του, γιατί απολαμβάνει την προστασία των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στο Κατάρ δική τους αεροπορική βάση, με τον μεγαλύτερο αεροδιάδρομο της Μέσης Ανατολής (Al Udeid U.S. Air Force base), και επίσης έχουν και μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους βάσεις εκτός ΗΠΑ (Camp As Sayliyah).

Θα δείτε στον παρακάτω χάρτη, ότι οι Σιίτες του Ιράν βρίσκονται δίπλα στους Σουνίτες του Κατάρ. Είναι απέναντι τους, με μόνο διαχωριστικό τα νερά του Περσικού Κόλπου.



Στην 19η παράγραφο, θα δείτε ότι το Κατάρ προσδοκά η υποστήριξη που έδειξε στους ισλαμιστές στην Λιβύη, να μεταφραστεί στην μετά Καντάφι εποχή, σε ένα πρωταρχικό ρόλο για το Κατάρ στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης.

Στο παρακάτω link του Guardian, θα διαβάσετε ότι το Κατάρ όχι μόνο χτύπησε το καθεστώς Καντάφι με την αεροπορία του, αλλά έστειλε και πάρα πολλούς μαχητές για να υποστηρίξουν τους εξεγερμένους στη Λιβύη. Στην τρίτη παράγραφο του άρθρου, θα διαβάσετε ότι σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Κατάρ στην μετά Καντάφι Λιβύη, ο αρχηγός των εξεγερμένων δήλωσε ότι οι Καταριανοί ήταν οι διοργανωτές των μαχών που οδήγησαν στην νίκη. Στη συνέχει θα διαβάσετε τους άπειρους τρόπους με τους οποίους το Κατάρ βοήθησε τους εξεγερμένους. Αυτούς που φαίνονται τουλάχιστον.





No comments:

Post a Comment