Monday, January 6, 2014

Ομοιότητα Κομμουνισμού Ναζισμού



Ανεβάζω ένα ντοκιμαντέρ


 που προβλήθηκε από την ΕΤ1, και που εξηγεί γιατί ο Κομμουνισμός είναι ουσιαστικά η ίδια ιδεολογία με τον Ναζισμό. Το εξηγούν καταξιωμένοι ακαδημαικοί (πανεπιστήμιο Σορβόνης, πανεπιστήμιο Οξφόρδης) και όχι τίποτα γραφικοί αναλυτές. Ο Economist, το εγκυρότερο οικονομικό περιοδικό στον κόσμο, το χαρακτήρισε συναρπαστικό, παράτολμο και ασυμβίβαστο


Τα επισυνάπτω και σαν κόμεντς. Το ότι η Francoise Thom και ο Hugh Seton Watson είναι καθηγητές ιστορίας της Σορβόνης και της Οξφόρδης αντίστοιχα, δεν το λέει το ντοκιμαντέρ. Το έψαξα και το βρήκα γιατί ήθελα να ξέρω πόση σημασία να δώσω σε αυτά που λένε. Μπορείτε να το ψάξετε κι εσείς.

 Δεν το επικαλούμαι για την πληθώρα των στοιχείων που παραθέτει όσον αφορά την αγριότητα και το φανατισμό των Κομμουνιστών. Το ήξερα. Ούτε επειδή εξισώνει τον Κομμουνισμό με τον Ναζισμό. Κι αυτό το ήξερα. Το επικαλούμε γιατί αναφέρει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία. Που δεν τα ήξερα.

Το πρώτο είναι η αναφορά (στο 15.00) από τον ιστορικό της Οξφόρδης με εξειδίκευση στην ανατολική Ευρώπη (Hugh Seton Watson), γι’αυτά που γράφει ο Ένγκελς τον Ιανουάριο του 1849 στην εφημερίδα του Μαρξ, Neue Reinische Zeitung. Γράφει λοιπόν ο Ένγκελς (δείχνει και το άρθρο το ντοκιμαντέρ), ότι υπάρχουν «φυλετικά σκουπίδια», όπως οι σκωτσέζοι στα highlands, οι σέρβοι, οι βάσκοι κ.α., οι οποίοι βρίσκονται δύο στάδια πίσω. Δεν έχουν φτάσει δηλαδή ακόμη στο στάδιο του καπιταλισμού. Έτσι, όταν ξεσπάσει ο ιστορικός σοσιαλιστικός αγώνας (της πάλης των τάξεων) δε θα μπορούν να πάρουν μέρος. Και άρα λέει «αυτά τα φυλετικά σκουπίδια θα πρέπει να καταστραφούν».

Αυτά λέει ο Ένγλελς, ο στενός συνεργάτης του Μαρξ, που μαζί θεωρούνται οι πατέρες και οι θεωρητικοί θεμελιωτές του Κομμουνισμού. Δίπλα δηλαδή στην «βιολογική καθαρότητα» του Ναζισμού, έχουμε την «κοινωνική καθαρότητα» του Κομμουνισμού. Η γενοκτονία δηλαδή δεν προκύπτει δηλαδή μόνο μέσα από την εφαρμογή του Κομμουνισμού (όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ για την περίπτωση των Ουκρανών), αλλά βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας του.

Το δεύτερο είναι ότι πριν επιτεθεί ο Χίτλερ στον Στάλιν τον Ιούνιο του 1941, οι Ρώσοι καλούσαν τα κομμουνιστικά κόμματα (που έπαιρναν εντολές από τη μαμά Ρωσία), να μην επιτίθενται στα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα. Είχαν υπογράψει μεταξύ τους συμφωνία μη επίθεσης, και στενές εμπορικές σχέσεις.

Στο 41.10 του ντοκιμαντέρ, αναφέρεται ότι ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Μολότοφ, δήλωσε στη Ρωσική βουλή
(πριν την επίθεση των γερμανών φυσικά) ότι είναι έγκλημα η καταπολέμηση της ναζιστικής ιδεολογίας.

Στο 38.40 ο καθηγητής ιστορίας Watson διαβάζει ανακοίνωση του Γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος τον Ιούλιο του 1940, η οποία προτρέπει τους Γάλλους να βλέπουν σα φίλους τους, τους εισβολείς γερμανούς στρατιώτες «έστω κι αν αυτό δυσαρεστεί τη Γαλλική μεσαία τάξη». Οι Ναζί είχαν εισβάλει στη Γαλλία δύο μήνες νωρίτερα. Τον Μάιο του 1940. Πολύ νωρίτερα όμως από την επίθεση των Γερμανών στους Ρώσους τον Ιούνιο του 1941.

Στην Ελλάδα οι Έλληνες Κομμουνιστές ήταν πιο τυχεροί. Δεν πρόλαβαν να εκτεθούν. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα στις 27 Απριλίου του 1941. Μόλις δυο μήνες πριν την επίθεση των Γερμανών στους Ρώσους δηλαδή. Και όταν η ρήξη στις σχέσεις της Γερμανίας και της Ρωσίας είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται. Έτσι οι Έλληνες Κομμουνιστές δεν πρόλαβαν να πάρουν θέση. Και όταν η Γερμανία επιτέθηκε στη Ρωσία, η εντολή που πήραν από τη Ρωσία ήταν να χτυπήσουν τους Γερμανούς όπως μπορούν. Διαφορετικά να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπήρχαν παροτρύνσεις, παραπλήσιες με αυτές του Γαλλικού του Ρωσικού και φαντάζομαι κι άλλων Κομμουνιστικών κόμματων και στην Ελλάδα. Η θεά τύχη όμως.

Όχι ότι θα έπρεπε να μας εκπλήσει η ομοιότητα του Κομμουνισμού και του Ναζισμού. Είναι πολύ λογική αν το καλοσκεφτούμε. “Σοσιαλισμός”, είναι η οικονομική ιδεολογία που ευαγγελίζεται λαική (κρατική) ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Ο βαθμός που αυτά ελέγχονται από το κράτος δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος, ούτε 100%, σε όλες τις σοσιαλιστικές οικονομίες. Ο Κομμουνισμός είναι κάτι ευρύτερο. Δεν αφορά μόνο στον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας. Είναι πολιτικό σύστημα.

Η Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Communism) ορίζει τον Κομμουνισμό σαν την επαναστατική σοσιαλιστική κίνηση, που σκοπό είχε τη δημιουργία μίας αταξικής κοινωνίας, όπου θα υπήρχε λαική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Επειδή δεν είμαι ειδικός και οι γνώσεις μου είναι φτωχές πάνω στο θέμα, μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω έννοιες τόσο στενά δεμένες, όπως ο Κομμουνισμός και ο Σοσιαλισμός. Αν το καταλαβαίνω καλά όμως, ο Κομμουνισμός είναι μία κοινωνικό-πολιτικό-οικονομική ιδεολογία, ενώ ο Σοσιαλισμός είναι μία οικονομική ιδεολογία μόνο. Και ο σοσιαλισμός (με 0% ιδιωτική ιδιοκτησία) είναι η οικονομική ιδεολογία του Κομμουνισμού.  Αν το καταλαβαίνω καλά, και μπορεί να κάνω λάθος. Αλλά νομίζω ότι για μία κουβέντα καφενειακού επιπέδου η ανάλυση είναι επαρκής. Και αν δεν είναι επαρκής η δική μου ανάλυση, είναι σίγουρα επαρκής η ανάλυση των επιστημόνων του ντοκιμαντέρ.

Το σίγουρο όμως είναι ότι και μόνο από τις ονομασίες τους, Κομμουνιστές (και άρα και σοσιαλιστές) οι μεν, Εθνικοί Σοσιαλιστές (Εθνικοσοσιαλιστές οι Ναζί) οι δε, συνδέονται πολύ στενά. Απλά οι
Κομμουνιστές είναι Διεθνιστές Σοσιαλιστές ενώ οι Ναζιστές είναι Εθνικιστές Σοσιαλιστές. Το οικονομικό μοντέλο των Ναζιστών, ήταν για τα ευρωπαικά δεδομένα της εποχής το κοντινότερο με αυτό των Κομμουνιστών. Πολύ σκληρά σοσιαλιστικά και τα δύο. Ακραία σοσιαλιστικό το ένα (το Κομμουνιστικό), σχεδόν ακραία σοσιαλιστικό το άλλο (το Ναζιστικό). Ήταν λογικό οι διεθνιστές σοσιαλιστές (κομμουνιστές) να θεωρούν τους εθνικιστές σοσιαλιστές (ναζιστές), τους κοντινότερους συγγενείς τους. Μέχρι που ο Χίτλερ πήρε όλη την Ευρώπη. Και λιμπίστηκε και τις πρώτες ύλες της Σοβιετικής Ένωσης. Και τότε τα ξαδερφάκια έβαψαν το χάρτη με αίμα. Και ευτυχώς δε μπόρεσαν να τα ξαναβρούν ποτέ.

Αυτά κάποιοι τα θεωρούν ακραία (αν και πολύ λιγότερο πια). Εγώ είμαι ακραίος. Όχι αυτοί. Εγώ. Που μια ζωή θεωρούσα τον εαυτό μου κεντρώο. Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς σημαίνει κεντρώος. Μόνο και μόνο για την ασφάλεια που νοιώθει ένας κεντρώος ότι βρίσκεσαι στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από κόμματα όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Και που θα συμφωνούσα πρώτος και καλύτερος να ποινικοποιηθούν η κομμουνιστική και η ναζιστική ιδεολογία. Αλλά ποιον αλήθεια θα έβλαπτε περισσότερο η ποινικοποίηση τους? Ποιοι είναι οι κομμουνιστές και ποιοι οι ναζιστές στην Ελλάδα? Κομμουνιστές είναι σίγουρα το ΚΚΕ (ηγεσία και ψηφοφόροι), ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ηγεσία και ψηφοφόροι) και ο ΣΥΡΙΖΑ (ηγεσία μόνο). Ποιος απ’όλους αυτούς θα μπορούσε να δεχτεί την ποινικοποίηση της Κομμουνιστικής ιδεολογίας? Κανείς. Και στη ΔΗΜΑΡ (που είναι πρώην κομμουνιστές) και στο ΠΑΣΟΚ (που έχει πολλούς πρώην Κομμουνιστές) πολύ αμφιβάλλω ότι θα μπορούσαν να το δεχτούν. Άντε στο ΠΑΣΟΚ του 7% να μπορούσαν. Με ισχυρούς κλυδωνισμούς και εκεί.

Ποιοι είναι Ναζιστές στην Ελλάδα? Ας δούμε ποιοι θα δέχονταν την ποινικοποίηση της ναζιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα. Στη ΝΔ σίγουρα. Στο ΛΑΟΣ σίγουρα. Στη Δημιουργία Ξανά σίγουρα. Στους ΑΝΕΛ σίγουρα. Στη Χρυσή Αυγή? Στη χρυσή αυγή οι ψηφοφόροι δεν είναι σίγουρα ναζιστές. Στην ηγεσία? Στην ηγεσία χωρίς να ξέρω, πιστεύω ότι υπάρχουν οπαδοί του Εθνικοσοσιαλισμού (της ιδεολογίας των Ναζί δηλαδή). Την πιστεύουν το ίδιο με τους Κομμουνιστές? Ακούω τον Κασιδιάρη όταν τους αποκαλούν Νεοναζί να παρεμβαίνει και να λέει ότι δεν είναι στη ΧΑ νεοναζί αλλά εθνικιστές. Άρα γι’αυτόν ο ναζισμος δεν είναι κάτι τόσο ιερό, όσο ο κομμουνισμός για το ΚΚΕ. Αφού μπορεί έστω να τον αποκηρύσσει στα τηλεοπτικά παράθυρα. Βέβαια κάτι σαν τη φιλοσοφία που είχε ο Χίτλερ
θα έχει στο μυαλό του φαντάζομαι. Αλλά αν γινόταν ένα δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους της ΧΑ για το αν θέλουν να ποινικοποιηθεί ο ναζισμός
στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος ότι θα ψήφιζαν υπέρ. Οι ψηφοφόροι τουλάχιστον.

Θα σου πει βέβαια κάποιος ότι το ΚΚΕ στην Ελλάδα δεν είναι βίαιο. Πρώτον να ρωτήσετε να σας πουν ιστορίες για την περίοδο του εμφυλίου όταν υπήρχε η πιθανότητα να πάρουν οι κομμουνιστές τη χώρα. Όχι τώρα. Μετά από τόσα και τόσα που πέρασαν στα 30 χρόνια που ακολούθησαν τον εμφύλιο, και μέχρι να τους νομιμοποιήσει ο Καραμανλής το 74 και να τους δώσει και ένα σημαντικό μέρος της εξουσίας της χώρας ο Παπανδρέου το 81. Αν και προσωπικά θεωρώ πολύ βίαιο πράγμα την εκπαίδευση των δημοσιογράφων που κυριαρχούν στα ΜΜΕ της χώρας από τις κομμουνιστικές νεολαίες (ΚΝΕ και Ρήγας Φεραίος). Βάζω σαν κόμεντ το λινκ που δείχνει μερικούς από τους σημερινούς δημοσιογράφους που ανδρώθηκαν στην ΚΝΕ και τον Ρήγα πριν διοχετευθούν στην αγορά. Αλλά και πόσα παιδιά κομμουνιστών δεν τροφοδότησαν τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων (Λαλιώτης, Παπούλιας, Σημίτης και χίλιοι δυο άλλοι)? Τέλος πάντων.

Τα σημαντικότερα σημεία του ντοκιμαντέρ κατά τη γνώμη μου είναι τα εξής:

-Η γενοκτονία των Ουκρανών από τους Κομμουνιστές (κατασχέθηκαν τα τρόφιμα των Ουκρανών ώστε να οδηγηθούν στον θάνατο από πείνα). 7 εκατομμύρια Ουκρανοί  εξοντώθηκαν με αυτό τον τρόπο.

-Στο 16.20 αναφέρει ότι ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ ο Γκέμπελς (πριν οι Ναζί ανέβουν στην εξουσία), έλεγε ότι ο Λένιν ήταν ο σημαντικότερος άνθρωπος μετά τον Χίτλερ, και ότι η διαφορά ανάμεσα στον κομμουνισμό και την ιδεολογία του Χίτλερ ήταν πολύ μικρή.

-Στο 12.24 η καθηγήτρια ιστορίας της Σορβόνης Francoise Thom, περιγράφει πως και η ναζιστική και η κομμουνιστική ιδεολογία, ήθελαν να δημιουργήσουν έναν καινούργιο άνθρωπο. Υπεράνθρωπο κατά κάποιο τρόπο. Πως και οι δύο πήγαιναν ενάντια στην ανθρώπινη φύση.  Ο ναζισμός βασισμένος σε μία λανθασμένη βιολογική καθαρότητα και ο κομμουνισμός βασισμένος σε μία λανθασμένη κοινωνική καθαρότητα. Πως ο ναζισμός βασίζεται σε μία ψευδή βιολογία, και ο κομμουνισμός σε μία ψευδή κοινωνιολογία.

-Στο 17.40 δείχνει αφίσες των ναζιστών και των κομμουνιστών δίπλα δίπλα, και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια ανήκει σε ποιον. Μόνο από τη σβάστικα και το σφυροδρέπανο ξεχωρίζεις.

-Στο 18.35 εμφανίζεται σε βίντεο ο Βρετανός αριστερός διανοούμενος και συγγραφέας Μπέρναρντ Σο, ο οποίος υποστήριξε το Χίτλερ στα ΜΜΕ της εποχής του. Εμφανίζεται μάλιστα σε βιντεάκι να υποστηρίζει ότι τα κοινωνικά παράσιτα πρέπει να εξοντώνονται. Λέει μάλιστα ότι κάνει έκκληση στους χημικούς να ανακαλύψουν ένα αέριο που θα σκοτώνει ακαριαία τους ανθρώπους. Χωρίς πόνο. Ανθρώπινο αέριο. Αυτό το ανθρώπινο αέριο ανακαλύφθηκε 10 χρόνια μετά, το Zyklon B, από τους Ναζί. Και χρησιμοποιήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο γνωστός Ναζιστής Άιχμαν έλεγε ότι χάρη στο Zyklon B, οι άνθρωποι πέθαιναν ανώδυνα. Ήταν ένα ανθρωπιστικό αέριο κατά τα λεγόμενα του. Όπως το ήθελε ο αριστερός διανοούμενος Μπέρναρντ Σο.

- Στο 30.15 αναφέρει ότι στις 23 Αυγούστου 1939, οι ναζιστές και οι κομμουνιστές, υπέγραψαν συμφωνία μη επίθεσης (συμφωνία Ρίμπεντροπ-Μολοτωφ), καθώς και παροχής στρατηγικών πόρων από την πλευρά των κομμουνιστών προς τους ναζιστές. Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία, την 1 Σεπτεμβρίου του 1939 οι ναζιστές επιτέθηκαν στην Πολωνία από τη Δύση, και λίγες μέρες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, οι Κομμουνιστές επιτέθηκαν στην Πολωνία από την Ανατολή. Τα ναζιστικά βομβαρδιστικά που έκαναν επίθεση στην Πολωνία, καθοδηγούνταν από τους πύργους των Σοβιετικών ραδιοφωνικών κέντρων στο Μίνσκ. Ο εθνικιστικός σοσιαλιστικός και ο διεθνιστικός σοσιαλιστικός στρατός, συναντήθηκαν στη μέση της χώρας και την μοίρασαν.

Επίσης για τον μύθο της Μαρξιστικής ανάλυσης των κρίσεων βλέπε


Στο παρακάτω link, αναφέρονται όλοι οι δημοσιογράφοι που εκπαιδεύτηκαν στις κομμουνιστικές νεολαίες



No comments:

Post a Comment